Lemn baituit

Nu exista lucru mai frumos decat lemnul “patat”, sau asa cum ii spun englezii,”stained wood”. Aici ne referim la lemnul mai mult murdarit decat vopsit, cu ajutorul unor substante care patrund foarte repede in textura lemnului. Daca va uitati la poze, va dati imediat seama la ce ma refer.

Pe langa proprietatile benefice pe care un asemenea tratament le are, acea culoare naiva, oarecum, va da un aer deosebit casei dumneavoastra.

Acest tip de vopsit nu e ca toate celelalte si de aceea poate deveni laborios, chiar enervant daca nu stii pasii pe care ii ai de facut. Iata instrunctiunile necesare pentru a obtine exact culoarea din poze.

Pregateste lemnul:

– acopera orice gaura sau imperfectiune pe care suprafata lemnului ar putea-o avea.

– slefuiti zona pe care vreti sa o vopsiti cu ajutorul hartiei abrazive medii. Daca aveti timp, repetati procesul pe toata suprafata lemnului, dar in zonele ascutite folositi o hartie mai abraziva.

– stergeti lemnul cu o carpa umeda pentru a elimina rumegusul.

Vopsirea efectiva:

– dupa ce v-ati asigurat ca lemnul este uscat si curat, zbateti foarte bine cutia cu vopsea, pentru a se omogeniza.

– neaparat folositi manusi de protectie, fiindca acest lichid e unul foarte puternic si la fel de greu de curatat. De aceea ar trebui sa folositi saci sau ziare pe pardoseala incaperii in care lucrati.

– cel mai indicat este sa vopsiti cu ajutorul unei carpe curate, fiindca in felul asta acoperiti o suprafata mult mai mare si”unealta” poate fi aruncata dupa, spre deosebire de un trafalet, la care v-ati chinui destul de mult pana sa-l aduceti din nou in stare de functionare.

– asigurati-va ca lichidul a patruns uniform in lemn.

– asteptati cateva minute, pentru ca primul strat sa se usuce. Cu cat stati mai mult, cu atat culoarea devine mai inchisa. Specialistii recomanda intre 5 si 15 minute.

– dupa ce ati asteptat, stergeti lemnul cu o carpa curata, pentru a indeparta excesul de lichid.

– acum repetati procesul initial, doar ca de data aceasta in sens invers fata de prima data. In felul acesta obtineti un efect interesant, iar longevitatea culorii creste.

– daca nu ati obtinut nuanta dorita, repetati procesul pana sunteti multumit.

– lasati lemnul sa se usuce atat cat are nevoie. Cu cat mai mult, cu atat mai bine.

Ultima etapa:

– in ultima faza, vopsiti lemnul cu ajutorul unei unelte ascutite, iar cel mai important e sa folositi doar miscari circulare.

– dupa ce lemnul s-a uscat din nou, acoperiti-l cu un strat subtire de lac. Cei mai multi producatori de lac recomanda cel putin doua straturi, atat pentru durabilitate, cat si pentru aspect.

 

Dupa ce totul s-a terminat, sunteti gata sa curatati locul in care totul s-a desfasurat.

Pentru asta, trebuie in primul rand sa elimini din peisaj atat obiectul principal la care te-ai chinuit atat de mult, cat si uneltele care te-au ajutat. Desi nu e obligatoriu, e mai bine asa, fiindca stim cum e sa dai peste o cutie cu vopsea, mai ales cand incerci sa faci curat.

Apoi, daca ati folosit pensule, asezatile pe acestea intr-un recipient plin cu dizolvant. In cateva ore scoateti-le, spalati-le cu apa si sapun si apoi stergeti-le. Vor fi ca noi.

Urmareste-ne si pe Facebook

Social

Lasa un comentariu

© IdeiDesign.com
...