Orhideea este una dintre cele mai intalnite flori de gradina. Dintre cele peste 25.000 de specii, se disting cu usurinta si cele mai comune orhidei: orhideea cu aroma de vanilie.
O sa incepem cu semnificatiile orhideei: floare a tineretii si a copilariei, reprezinta respect si incelepciune. Este oferita in special doamnelor si domnisoarelor.
Caracteristici
Orhideea face parte din familia Orchidaceae. Se distinge in aproximativ 25 de mii de specii si sunt cele mai comune plante din intreaga lume. Se pot gasi in orice mediu, in zone tropicale, subtropicale, temperate.
Orhideea poate fi plantata in apartament cat si in gradina. CEle de apartament sunt rafinate si pot fi in culori precum: galben, albastru, alb, rosu, portocaliu.
Mirosul orhideei poate sa difere de la floare la floare, in functie de specie. Multe dintre ele nu au miros, sau pot avea miros urat.
Intretinere
Lumina este unul dintre factorii importanti in cresterea orhideelor. Au nevoie de lumina suficienta, altfel aveti sansa sa nu infloreasca.
In apartament, orhideea trebuie tinuta pe pervaz sau pe balcon in timpul zilei.
Ele infloresc primavara sau spre inceputul verii. Daca nu vor inflori inseamna ca nu au avut indeajuns de multa lumina.
Temperatura. Cele crescute in apartament vor fi tinute in afara locurilor umede si prea reci.
Udatul si intretinerea. Nu le udati excesiv pentru ca vor muri. Udatile cu apa la temperatura aerului si nu cu apa prea rece sau calda.
Orhideele de gradina iubesc umiditatea. Asezati-le unele langa altele pentru a avea parte de un mediu corespunzator de crestere. Isi vor tine umbra unele la altele.
Fertilizarea. Se aplica fertilizanti o singur adata pe saptamana, insa doar atunci cand planta este in crestere. Odata ce planta are floare nu se mai aplica fertilizant pentru ca ar putea face mai mult rau plantei.
Transplantarea. Orhideea trebuie mutata la 2-3 ani in alte locuri pentru a mai inflori.