Decorarea gradinii cu arbusti fructiferi decorativi nu trebuie sa lipseasca din nicio gradina, mai ales ca pe langa aspectul natural, exotic si atragator, sunt si foarte practici mai ales datorita recoltelor de fructe pe care le produc.
Daca stati la casa, cu siguranta dispuneti si de o gradina, si cum fiecare isi doreste o gradina care sa atraga toate privirile trecatorilor, arbustii fructiferi decorativi sunt o solutie ideala in amenajarea gradinii.
Plantarea catorva exemplare de arbusti fructiferi decorativi nu este grea si nici costisitoare, mai ales ca ingrijirea lor nu solicita conditii deosebite iar recompensele de pe urma lor sunt substantiale. Sunt multe soiuri de arbusti decorativi care sa-ti infrumuseze aspectul gradinii si nu numai. Pritre cei mai populari se afla si: liliacul, iasomia, azaleea, mangolia sau hortensia, insa acestia sunt doar de decor, nu produc si fructe precum arbustii fructiferi decorativi: afin, zmeur, alun, mur, catina, agris si coacaz.
Ca sa va lamuri mai bine care, ce si cum se potriveste mai bine in gradina dumneavoastra, hai sa vorbim despre cele mai importante soiuri de arbusti fructiferi decorativi de care sa te bucuri in propria ta curte:
Acest arbust nu este deloc pretentios. Agrisul este iubitorul pamantului uscat si locurilor insorite. Pentru roade atb mai bogate si mari, aveti grija sa udati solul cat mai mult in timpul coacerii, iar pe timpul primaverii ingrasati-l cu compost.
Este foarte sensibil la ger, insa daca sunt intretinute si ingrijite chiar si dupa ce au fort recoltate le puteti mari rezistenta. Deasemenea daca observati ramuri batrane sau bolnave inlaturatile prin taiere. Crengile de 1-2 ani nu trebuie sa aiba mai multi de 2 lastari.
Alunul este un arbust lemnos recunoscut pentru frumusetea frunzelor sale de culoare purpurie. Este plantat in gradina doar pentru a imbogati estetic spatiul datorita formelor funzelor, nuantelor deosebite si frumusetii florilor.
Pentru o evolutie sanatoasa si linistita, alunul se planteaza deobicei in locurile insorite, deoarece la umbra farmecul culorilor se schimba din purpuriu in verde. Solul acid, calcaros dar bine drenat este perfect pentru dezvoltarea alunului.
Zmeurul produce renumitele fructe rosii, dulci, aromate, preferatele copiilor care se coc pe toata durata verii. Se dezvolta foarte repede intr-un sol bine drenat, in locurile insorite sia re tendinta de a invada si spatiul din jur, din aceasta cauza este recomadata toaletarea sa de 2-3 ori pe an.
Suporta seceta dar si temperaturile scazute, conditia este ca lemnul tulpinilor anuale sa fie bine copt inainte de inceperea iernii. De regula se planteaza in lunile martie-aprilie, iar udarea radacinilor imediat dupa plantare este absolut necesara pentru prinderea radacinilor. Zmeurul poate atinge si 1,5 m inaltime.
Datorita calitatii fructelor, tufele de afin sunt foarte valoroase. Acest arbust iubeste pamantul bogat in substante nutritive, usor acid si bine drenat. Prefera clima racoroasa, de aceea se dezvolta foarte bine in zonele mutoase, de paa la 800 de m. Rezista gerului chiar si la –25°C.
Frunzele mici si verzi raman permanent pe ramuri. Florile au culoarea roz, iar fructele sunt sub forma unor bobite negre-albastrui iar acestea se coc si se culeg in luna August.
Primavara se aplanteaza afinul. La fel ca zmeurul poate fi toaletat pentru inlaturatea ramurilor uscate si pastrarea unui aspect frumos.
Tufele de afin variaza intre 30 cm si 2 m.
Arbustul de catina este des utilizat in scopuri medicinale, fructele sale de culoare portocalie sunt bogate in vitamine, au un gust acrisor, si sunt folosite si in ceaiuri ori uleiuri sau si pe baza de cosmetice.
Catina are nevoie de foarte multa lumina pentru a rodi, se adapteaza in orice sol. Plantata pe post de gard viu, datorita spinilor ofera un aspect placut si gradinii.
Murul se aseamana zmeurului din multe puncte de vedere. Ese des intalnit pe marginea drumurilor, dezvoltadu-se intr-un loc insorit si un sol bine drenat. Este la fel de rezistent atat la seceta cat si la temperaturile scazute. In primul an de viata are nevoie de fertilizare pentru a-si consolida radacinile. Este indicat sa le mentii curate, sapand tufele si udate corespunzator pentru ai asigura o dezvoltare sanatoasa.
Spre deosebire de zmeur care produce fructe de culoare roz, murele sunt negre insa la fel de dulci ca zmeurele. Infloreste vara iar fructele se culeg intre lunile august-octombrie.
Fructele coaazului sunt usor de recunoscut, sunt negre si au o forma sferica de circa 1 cm. Au un gust ciudat insa sunt bogate in saruri minerale, antioxidanti, vitamine si fier.
Prefera solurile fertile, usor acide si umede. Este rezistent la gerurile din timpuliernii si accepta mai greu seceta coplesitoare din timpul verii.
Arbusti fructiferi decorativi – Galerie foto