Multi dintre noi suntem mari iubitori de animale, dar cand vine vorba de a trai in aceiasi casa cu animalul preferat, stilul nostru de viata se schimba. Pe langa faptul ca un animal de companie ne face viata mai frumoasa datorita nenumaratelor momente de bucurie petrecute cu el, trebuie sa facem si compromisuri pentru a putea adapta animalutul in casa si pentru a nu pune in pericol sanatatea noastra.
Adaptarea locuintei la prezenta animalelor implica mai multa treaba in casa dar si mici schimbari. La orice animal exista o perioada de acomodare, iar pentru a grabi putin lucrurile, fa-i pe plac si asigura-te ca are in primul rand un loc special unde sa-si faca nevoile.
Cert este ca pentru a evita eventualele neplaceri cauzate de prezenta unui animal de companie in casa ta, poti lua cateva masuri prin care sa-ti transformi locuinta intr-un mediu prietenos pentru el si fara a renunta la confort si curatenie.
Alege materiale potrivite care se curata repede, nu se pateaza rapid si nu atrag parul. Astfel de materiale care trebuie evitate daca avem un animal in casa sunt: catifeaua care este un magnet pentru par si blana, matasea si bumbacul. Indicate sunt materialele cum ar fi: piele, crypton si velur.
Patul este atragator chiar si pentru animalul de companie, deseori se intampla ca pisica ori catelul tau sa urce in pat pentru a dormi alaturi de tine, si este foarte greu sa il faci sa evite urcatul in pat, de aceea este bine sa ai asternuturi din materiale care se curata usor de par.
Podeaua acoperita cu materiale textile gen stofa este o ideea foarte rea si ar trebui sa renunti la aceasta idee, lasand podeaua libera, doar parchet sau gresie. Dar daca totusi trebuie neaparat un covor, alege unul cu firele taiate scurt, ca sa nu te trezesti cu covorul facut franjuri in caz ca-si prinde gherutele in el.
Pentru a evita excesul de par lasat prin casa sau mobilierul zgariat, ingrijeste-te de starea animalutului, spala-l, piaptana-l si taiei-i unghiile regulat. Nu ignora peretii, alege sa-i vopsesti in culori moderate, nici prea inchise, nici prea deschise, care rezista la spalari si frecari. Evita sa folosesti culoarea alba in amenajarea casei, nici pentru preteti sau mobilier. Accesoriile sensibile si predispuse la spargere aseaza-le in locuri in care animalul tau nu are acces.
Improviveaza un locusor special amenajat pentru cainele sau pisica ta, pentru a reduce timpul de joaca de pe canapea sau pat, si amplaseaza-l intr-un loc sigur si linistit. Daca este vorba despre un catel mai mare, ai grija ca masuta din living sau cea din bucatarie sa fie destul de solida, ca nu se stie cum ar putea fi doborata in fuga.
Nu in ultimul rand, pastreaza locuinta curata si aerisita. Aspira, spala si sterge frecvent podelele si canapelele de par. O casa frumoasa poate arata urat daca nu este ingrijita si apare ticsita de par si mirosuri specifice animalelor de companie.