Din ce in ce mai mult vedem cum casele capata un pronuntat stil asiatic. Acest lucru se datoreaza in primul rand modului in care acest stil decorativ reuseste sa foloseasca spatial pentru a-l avantaja si in acelasi timp, lasand incaperile sa respire. Stilul asiatic este influentat de doua mari culturi: cel chinezesc sic el japonez.
Cu siguranta ati auzit de Feng Shui. Acest stil este ceea ce occidentalii numesc ergonomie, adica folosirea eficienta a spatiului. Desi bucatariile sunt cele care beneficiaza in general de un tratament Feng Shui, ideea centrala a acestui stil este aceea de acrea un echilibru intre camin si sanatate, avutie si familie.
In cultura asiatica, bucataria este locul cel mai incarcat de spiritualitate, asa ca nu trebuie ca aceasta sa difere de restul camerelor. Dar indiferent de cat de puternic se simte acest stil in toate incaperile, un lucru nu trebuie sa lipseasca: o mica statuie cu Budha, zambind.
Spre deosebire de stilul chinezesc, ideile japoneze pun foarte mult accent pe spatialitate, in special pe diferite scheme de a utiliza la maximum spatiul disponibil. De aceea, din nici o incapere decorata in stil japonez nu trebuie sa lipseasca acele ziduri detasabile, numite Shoji. E incredibil cum aceste panouri pot transforma un living in doua dormitoare confortabile si invers. Materialul folosit la confectionarea acestor panouri este hartia din orez, colorata si decorata in milioane de feluri. Dar sa nu ne miram daca vedem panouri facute si din matase.
In cultura asiatica, lumina joaca un rol foarte important, de aceea panourile Shoji, desi au rol de perete, nu reprezinta ad litteram un zid, lasand lumina sa patrunda in incaperi.
Ambele stiluri incorporeaza multe elemente de mobilier, lampi, masuta, scaune s.a.m.d. Aceasta, dar si modul in care au rezistat in timp au facut ca stilul asiatic sa castige teren destul de repede in fata altor stiluri.