Zambila este o floare a primaverii, a sperantei si a vietii, care nu are nevoie de ocazii speciale pentru a fi oferita chiar si barbatilor. Florile in forma de clopotei placut si puternic parfumate au nuante din cele mai diferite: indigo, purpuriu inchis, coral, ciclam etc.
Zambila este o floare ce semnifica venirea primaverii, o floare care arata longevitate, speranta, viata. Este o floare foarte oferita in perioada primaverii, o floare care miroase minunat si este adaptata de minune pentru pamanturile din Romania.
Zambila a fost adusa din Orient la inceputul secolului 16. Ca si laleaua, la inceput a fost o floare foarte scumpa care nu era obisnuita cu anotimpurile si vremurile noastre, in timp zambila si-a modificat structurile fiind una dintre cele mai raspandite flori in gradinile romanilor.
Cultivarea zambilei:
Zambila se cultiva in forma de bulb. Deobicei se planteaza in ghivece in casa, dupa care se pune in gradina. Dupa ce zambila a inflorit e bine sa pastrati bulbul si sa il ingropati din nou in urmatorul an, pentru ca va iesi cu siguranta din nou. Deobicei trebuie ingropati la o adancime de circa 10-15 centimetri.
Cand se planteaza zambila: Daca doriti sa aveti zambile inflorite in perioada sarbatorilor de Craciun, puteti sa ii ingropati fortat (in casa desigur), inca din luna septembrie. Dupa ce ati plantat bulbii in pamant, e bine sa ii tineti pana cand floarea iese la suprafata la un loc umed si racoros. Dupa ce frunzele incep sa se vada, mutati zambila la loc uscat si luminat.
Zambila de curte se planteaza la inceputul primaverii, imediat dupa ce zapada a disparut. Ele vor inflori deobicei in luna Martie sau in apropierea sarbatorii de Paste.
Reproducerea zambilei:
Prin insamantare se pot obtine zambile, insa niciodata nu vor fi la fel de frumoase si parfumate ca cele originale. Deobicei zambilele se cultiva plantand bulbi.
Precautii atunci cand aveti zambile in gradina: nu udati planta in exces, bulbul va mucegai si in final va putrezi. Daca mutati zambilele sau le replantati, e bine sa lasati in jurul bulbului un pic de pamant pentru.
Daca bulbul prezinta larve sau acarieni, introduceti bulbul intr-o apa calda de circa 45 de grade si apoi plantati-l.